Webshops logo energie-aanbieders

Waar moet je op letten bij het vergelijken van energieprijzen

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/waar-moet-je-op-letten-bij-het-vergelijken-van-energieprijzen/1.png

Je hebt het idee om over te stappen van energieleverancier en dan begint natuurlijk de zoektocht naar de beste aanbieding. Dat klinkt in de basis ontzettend makkelijk, maar het is toch moeilijker dan dat je denkt. Tijdens je onderzoek naar de beste aanbieding moet je met een aantal zaken rekening houden en ook bepaalde keuzes maken. In ons artikel vertellen we waar je allemaal op moet letten en welke keuzes je kunt maken.

Inhoud

De eerste en belangrijkste stap

Voordat je druk aan de slag gaat met prijsvergelijkers en andere websites om te kijken welke energiemaatschappij het goedkoopst is, moet je eerst weten hoeveel energie je daadwerkelijk verbruikt. Je kunt hier het beste de laatste jaarafrekening van je huidige energiemaatschappij voor gebruiken. Hier staat namelijk heel duidelijk op gespecificeerd wat je aan stroom en eventueel gas hebt verbruikt. Met deze cijfers kun je de prijzen veel beter vergelijken en vaak moet je deze cijfers ook invullen om een sluitende berekening te kunnen laten maken.

Niet alleen de prijs is belangrijk

Bij het vergelijken van aanbieders denkt men vaak dat de prijs het belangrijkste is om een bepaalde keuze te maken en dat is slechts gedeeltelijk waar. Zeker wanneer we spreken over energiecontracten. Je zou bijvoorbeeld op basis van de energiebronnen die een leverancier gebruikt om het stroom te kunnen leveren ook keuzes kunnen maken. Zeker als je alleen geïnteresseerd bent in groene stroom die duurzaam en milieuvriendelijk is opgewekt. Dit kan zelfs goedkoper uitpakken dan wanneer je kiest voor een energiemaatschappij die geen of slechts gedeeltelijk groene stroom levert.

Gebruik verschillende bronnen voor het vergelijken van energieprijzen

Een prijsvergelijker heeft ook als doel om geld te verdienen en daar is niets mis mee, maar het is wel belangrijk om de uitkomst van een dergelijke partij te controleren en te verifiëren. Want hoe weet je immers zeker dat je wel het beste voorstel krijgt voorgeschoteld? Door heel simpel ook andere websites en prijsvergelijkers te gebruiken en op basis van dezelfde gegevens een prijs op te vragen. Deze prijzen leg je naast elkaar neer om ze met elkaar te vergelijken. Dan weet je ook zeker dat de cijfers kloppen en je komt dan achteraf ook niet voor vervelende verrassingen te staan.

Kijk goed naar hoe energiecontracten zijn opgebouwd

Energiecontracten zijn opgebouwd met een aantal variabelen die uiteindelijk gezamenlijk het maandelijkse voorschot bepalen dat je moet betalen. Uiteraard bevatten deze contracten de tarieven voor het verbruik van stroom in kWh en het eventuele verbruik van gas in kubieke meter. Maar het contract bevat ook zaken zoals de leveringskosten die betaalt worden voor de transportkosten van de energie en netbeheerkosten. Netbeheerkosten zijn kosten die betrekking hebben op het gebruik van de energieaansluiting. En dan zijn er nog een aantal kosten die betrekking hebben op de belastingen. Daaronder btw van 21% en belastingen met betrekking tot de energiebelasting en belasting over de opslag van duurzame energie.

De belastingen zijn bij iedere energiemaatschappij vrijwel gelijk, want dit zijn bedragen die uiteindelijk naar de overheid gaan. Maar er kunnen wel significante verschillen zitten in de leveringskosten, netbeheerkosten en de tarieven voor gas en stroom. Let er wel op dat je jezelf niet rijk rekent als je ziet dat bijvoorbeeld het tarief van het stroom per kWh bij de één veel lager is dan bij de ander. Dat is namelijk heel goed mogelijk, maar de leveringskosten kunnen bij deze partij wel weer veel hoger liggen dan bij de ander. Dan zou het alsnog voordelig kunnen zijn als je veel energie verbruikt. Maar als je weinig energie verbruikt kan het dan juist weer duurder zijn.

Het slimste wat je kunt doen is om naar het totaalplaatje te kijken. Welke kosten worden er in rekening gebracht en hoeveel ben je maandelijks kwijt op basis van het verbruik. Dan kun je een goede en ook een realistische vergelijking maken. Daarmee kun je ook veel beter bepalen bij welke energieleverancier het loont om een contract af te sluiten.

Het verschil tussen vaste en variabele contracten

Je hebt er vast en zeker wel eens iets over gehoord of gelezen, maar bij het afsluiten van een contract heb je een keuze uit vaste en variabele contracten. Een vast contract wordt voor een onbepaalde tijd aangegaan en je spreekt niet met elkaar af hoe lang je bij een energiemaatschappij blijft. Daarnaast zijn er variabele contracten die voor een bepaalde periode worden aangegaan. Meestal voor een jaar of twee jaar. Een nadeel van deze contracten is dat overstappen lastiger is. Je bent immers voor een vaste periode een overeenkomst aangegaan. Soms kun je wel vroegtijdig het contract opzeggen, maar moet je een opzegvergoeding betalen. Bij een vast contract kun je overstappen wanneer jij dat wilt.

Vaste en variabele tarieven

Een vast of variabel contract staan los van het feit of je een contract met vaste of variabele tarieven hebt. Dit zijn twee verschillende zaken. Bij een contract met een vast tarief ben je met de energiemaatschappij overeengekomen dat de energie tegen een bepaalde prijs wordt geleverd. Deze prijs blijft ook vast staan gedurende het contract. Bijvoorbeeld voor één of twee jaar. Bij een contract met een variabel tarief kan een energiemaatschappij de prijs naar eigen inzicht aanpassen. De hamvraag is natuurlijk wat het slimste is om te doen. Bij een vast tarief heb je zekerheid en gaat de prijs niet omhoog. Maar ook niet omlaag! Terwijl je met een contract met een variabel tarief van prijsdalingen kunt profiteren. Uiteraard moet je ook meer gaan betalen als de tarieven stijgen.

Zaken doen met één partij of meerdere partijen?

Je hebt ook nog een keuze of je met één partij of met meerdere partijen zaken wilt doen. Er zijn energieleveranciers die zowel gas als stroom kunnen leveren en maatschappijen die zich alleen op het leveren van elektriciteit of gas richten. Het kan soms de moeite waard zijn om de stroom en het gas bij verschillende aanbieders af te nemen, maar dit vergt wel iets meer uitzoekwerk en je moet alsnog een sluitende berekening maken om een goed beeld te krijgen van de totale kosten. Zodat je zeker weet dat je wel minder en niet meer gaat betalen als je gaat overstappen of voor het eerst contracten met energiemaatschappijen afsluit.

De kleine lettertjes en specifieke voorwaarden

Bij het vergelijken is het ook belangrijk om de voorwaarden van een energiemaatschappij goed door te nemen, want hier kunnen significante en belangrijke verschillen in aanwezig zijn. De zogenaamde kleine lettertjes moet je dus goed doornemen en met elkaar vergelijken. Let op zaken, zoals een opzegvergoeding als je vroegtijdig wilt opzeggen, krijg je direct een boete als je een voorschot niet op tijd hebt betaald en wordt een variabel contract automatisch verlengd of moet je aan het einde van het contract weer een nieuwe overeenkomst afsluiten. Misschien vind je het ook belangrijk dat je nieuwe energiemaatschappij de opzegging met de huidige leverancier opzegt. Dat is ook iets dat niet standaard is en altijd wordt aangeboden. Gunstige voorwaarden zijn minstens zo belangrijk dan een gunstig tarief en gunstige kosten.

Het welkomstcadeau

Veel energiemaatschappijen schermen met interessante welkomstcadeaus. Van cashback acties tot aan kortingen voor het eerste jaar van het contract en van gloednieuwe LED-televisies tot aan een stapel cadeaubonnen. Een cadeautje is altijd leuk, maar het belangrijkste is om je hier niet op blind te staren. Het beste wat je kunt onthouden is dat een cadeautje altijd een sigaar uit eigen doos is. Links of rechtsom zitten dergelijke kortingen en cadeaus altijd in een prijs verwerkt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een leuke bonus voor het afsluiten van een nieuw contract altijd welkom is. Maar zorg er wel voor dat een welkomstcadeau niet de primaire reden wordt om voor een bepaalde energiemaatschappij te kiezen.

Collectief energie inkopen?

Je kunt je aansluiten bij een collectief zodat er gezamenlijk energie kan worden ingekocht. De Vereniging Eigen Huis doet dat bijvoorbeeld. Je kunt je hiervoor inschrijven en dus profiteren van een mooi aanbod. Omdat energie collectief of via een energieveiling wordt ingekocht, kun je flink wat euro’s besparen! Maar het kan zeker geen kwaad om deze cijfers te vergelijken met de prijzen die je zelf hebt opgevraagd. Het hoeft namelijk niet altijd goedkoper te zijn! Let er ook op dat je een goed beeld krijgt van voor welk product je jezelf inschrijft. Een organisatie zoals de Vereniging Eigen Huis moet dat ook kenbaar maken.

Zaken doen met de maatschappij of een wederverkoper?

Er zijn een groot aantal partijen die zelf geen energieleverancier zijn, maar wel energiecontracten verkopen. Dit noemen ze ook wel wederverkopers of resellers. Er is helemaal niets mis met zaken doen met een wederverkoper. Sterker nog, het kan voordeel opleveren, omdat deze partijen minder kosten hebben dan een energiemaatschappij. Feitelijk bieden zij de meest gunstige contracten aan op basis van jouw gegevens en op basis van wat er zich op dat moment in de markt afspeelt. Maar ook hier geldt weer “vertrouwen is goed, controleren is beter”!

Betrouwbare energiemaatschappijen

Hoe weet je zeker dat een energiemaatschappij betrouwbaar is? Je kunt de reviews van andere klanten lezen en informatie inwinnen op het internet. Wij hebben om je op weg te helpen alvast een selectie gemaakt van de beste energiemaatschappijen waarbij je momenteel een contract kunt afsluiten.

Budget Energie

Budget Energie is een partij die zich specialiseert in het aanbieden van de beste deals. Zij zijn zelf geen energiemaatschappij, maar een wederverkoper die altijd op zoek gaat naar de beste contracten en aanbiedingen. Zij werken samen met bekende energiemaatschappijen en je hoeft je dus geen zorgen te maken over de levering van energie. Dat is dik op orde! Een ander leuk voordeel van deze partij is dat je ook zaken zoals het internet, digitale televisie en abonnementen voor de mobiel kunt afsluiten. En hoe meer contracten je bij hun afsluit des te hoger de stapelkorting wordt!

Voordelen

  • 100% groene stroom
  • Variabel contract met variabele tarieven
  • Zowel voor stroom als gas
  • Combineren van abonnementen en diensten voor extra stapelkortingen
Budget Energie logo
Budget Energie
4,9  / 10

Pure Energie

Pure Energie is een energiemaatschappij die groene stroom levert. Hun spreuk is dan ook “groen van het weiland tot aan het stopcontact”. Een mooi en nobel streven en ze slagen er al meer dan 9 jaar in om die belofte ook waar te maken. Pure Energie werkt met variabele contracten met variabele tarieven en zijn ook in staat om gas te leveren als dat nodig is.

Voordelen

  • 100% groene stroom
  • Variabel contract met variabele tarieven
  • Zowel stroom als gas
  • Steunt initiatieven om zelf energie op te wekken en terug te leveren
Pure Energie logo
Pure Energie
8,8  / 10

Engie

Engie is één van de grootste nutsbedrijven ter wereld en wij denken dan ook dat dit één van de meest betrouwbare partijen is om zaken mee te doen. Of je nu particulier of een zakelijke klant bent. Engie is altijd op zoek naar mogelijkheden om klanten te helpen verduurzamen en in het opwekken van groene energie. Daarnaast zetten zij zich in voor het leveren van CO2-gecompenseerd gas. Dat inhoudt dat het gas dat zij leveren milieuvriendelijker en duurzamer is gewonnen.

Voordelen

  • 100% groene stroom en CO2-gecompenseerd gas
  • Variabel contract met variabele tarieven
  • Adviseert klanten over verduurzamen van woningen
  • Zowel voor particulieren als Zzp’ers en het MKB
Engie logo
Engie
5,7  / 10

Beoordeeld door consumenten

De energiemaatschappijen en resellers die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die bij deze aanbieders een contract hebben afgesloten en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de aanbieders die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waar je zaken mee wilt doen iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over de energiemaatschappijen compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de aanbieder in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet met deze partij zaken zou moeten doen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.