Webshops logo computer

De beste laptops voor je studie

In ons artikel “De beste laptops voor schoolwerk” hebben we uitgebreid verteld waar je op moet letten als je een laptop voor je studie koopt. We hebben uitgelegd welke specificaties van belang zijn, wat de beste merken zijn en wat het verschil is tussen een laptop met Windows, Macbook en Chromebook. Wat we niet in het artikel hebben verteld is welke modellen nu echt met kop en schouders boven de concurrentie uitstijgen. In dit artikel zetten we de beste modellen met de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Inhoud

Lenovo IdeaPad Slim 3 Chromebook

De Chromebook is een uiterst populair systeem onder studenten en dat is niet zo vreemd, omdat de meeste Chromebooks te koop zijn voor minder dan € 500,-. Het populairste en beste model is de Lenovo IdeaPad Slim 3, die zowel met een flashgeheugen van 64GB en 128GB verkrijgbaar is. Je hebt ook de keuze uit een model met 4GB of 8GB intern geheugen. Om meerdere taken zonder problemen tegelijkertijd uit te voeren, is een systeem met 8GB werkgeheugen gewenst.

De laptop heeft een Full HD 14 inch beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080. Dat is meer dan prima is voor schoolwerk. Een groot voordeel van de Chromebook is dat die slechts 1,3 kilo weegt en makkelijk mee te nemen is. En met een batterijduur van gemiddeld 6,5 uur kun je de Chromebook lang gebruiken zonder dat je het apparaat hoeft aan te sluiten op het lichtnet.

Voordelen

• Licht in gewicht
  • Full HD beeldscherm
  • Lange accuduur
  • Ingebouwde microfoon
  • Ingebouwde webcam

Nadelen

• Geheugen niet uitbreidbaar
  • Geen HDMI of DisplayPort
  • Kunststof behuizing
Bol.com logo
Bol.com
6,2  / 10
Bekijken Beoordelingen

Acer Chromebook 314

Acer is een gevestigd merk op het gebied van laptops en Chromebooks en de Acer Chromebook 314 is een van de beste modellen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Een groot voordeel van deze Chromebook is de relatief snelle Celeron 5 processor van Intel en de keuze uit systemen met 4GB of 8GB werkgeheugen. Je hebt ook nog keuze uit verschillende type beeldschermen als je bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan een touchscreen.

Het Full HD IPS-paneel heeft een resolutie van 1920 x 1080 en met 64GB flashgeheugen heb je voldoende opslagcapaciteit om lokaal belangrijke bestanden op te slaan. Desalniettemin is het advies om met een Chromebook bestanden, foto’s en video’s zoveel mogelijk in Google Drive op te slaan. De laptop weegt ook slechts 1,4 kilo en is makkelijk mee te nemen, terwijl je profiteert van een accuduur van gemiddeld 10 uur.

Voordelen

• Full HD IPS-paneel
  • Touchscreen
  • Licht in gewicht
  • Lange accuduur
  • Snelle processor

Nadelen

• Geheugen niet uitbreidbaar
  • Geen HDMI of DisplayPort
  • Kunststof behuizing
MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10
Bekijken Beoordelingen

Acer Extensa

De Acer Extensa is een betaalbare en kwalitatief goede laptop met het besturingssysteem Windows 11 Home. Voor reguliere taken, zoals tekstverwerken, het draaien van lichte programma’s, internetten en mailen is dit systeem uitermate geschikt. De laptop heeft 8GB intern werkgeheugen aan boord en een opslagcapaciteit van 512GB. De laptop heeft ook een 15,6 inch IPS beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080.

Het geheugen van deze laptop is eventueel uitbreidbaar naar maximaal 32GB, mocht je toch de behoefte hebben aan meer werkgeheugen. Een ander groot voordeel is dat de laptop nog geen eens 2 kilo weegt en makkelijk mee te nemen is. De maximale accuduur op een volle lading is ongeveer 6,5 uur en is afhankelijk van welke programma’s en functies je gebruikt.

Voordelen

• Intel Core i5 processor
  • Licht in gewicht
  • Full HD IPS-beeldscherm
  • Voldoende geheugen
  • Voldoende opslagcapaciteit

Nadelen

• Shared videokaart
  • Geen DisplayPort
  • Kunststof behuizing
Ep logo
Ep
6,8  / 10
Bekijken Beoordelingen

HP 250 G9

Deze krachtige lichtgewicht laptop beschikt over een krachtige en snelle Intel Core i5 processor en het besturingssysteem Windows 11 Pro. Deze laptop is voor vrijwel iedere taak geschikt. Met uitzondering van het draaien van zwaardere CAT-programma’s en apps, zoals Adobe Photoshop. De laptop heeft ook een 15,6 inch Full HD IPS beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080.

De laptop heeft 8GB werkgeheugen dat eventueel uitbreidbaar is naar maximaal 16GB. De ingebouwde SSD heeft een opslagcapaciteit van 512GB. Met een HDMI-aansluiting en kabel zou je de laptop ook op een extern beeldscherm kunnen aansluiten als je daar de behoefte aan hebt.

Voordelen

• Intel Core i5 processor
  • Licht in gewicht
  • Lange accuduur
  • Full HD IPS-paneel
  • Windows 11 Pro

Nadelen

• Maximaal geheugen 16GB
  • Geen DisplayPort
  • Shared videokaart
Bol.com logo
Bol.com
6,2  / 10
Bekijken Beoordelingen

Asus Vivobook 15

De Asus Vivobook 15 is een van de beste modellen die op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn. De laptop is uitgerust met een Intel Core i5 processor, 16GB intern werkgeheugen en een SSD met een opslagcapaciteit van 512GB. Voor alle belangrijke taken kun je met deze laptop prima uit de voeten.

Het beeldscherm is een Full HD IPS-paneel met een resolutie van 1920 x 1080 en een hoge helderheid. De laptop weegt ook slechts 1,6 kilo en is eenvoudig mee te nemen en onderweg te gebruiken. Eveneens te danken aan de lange accuduur. Daarnaast is de laptop ook voorzien van het stabiele besturingssysteem Windows 11 Pro.

Voordelen

• Intel Core i5 processor
  • 16GB intern werkgeheugen
  • Full HD IPS beeldscherm
  • Licht in gewicht
  • Windows 11 Pro

Nadelen

• Geen DisplayPort
  • Shared videokaart
MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10
Bekijken Beoordelingen

Asus Expertbook

Asus is eveneens een gevestigd merk op het gebied van laptops en focussen zich met de Expertbook op de zakelijke markt en studenten. Deze laptops zijn in verschillende varianten verkrijgbaar waarbij het verschil voornamelijk zit in het interne werkgeheugen en de opslagcapaciteit van de ingebouwde SSD. Het goedkoopste model heeft 8GB intern werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 256GB.

De Asus Expertbook is uitgerust met een 15,6 inch Full HD IPS paneel en met het besturingssysteem Windows 11 Pro. Het product weegt slechts 1,5 kilo en dat maakt dit model een van de lichtste laptops met deze specificaties. Eenvoudig mee te nemen en onderweg te gebruiken en dat is eveneens te danken aan de lange accuduur.

Voordelen

• Lange accuduur
  • Full HD IPS beeldscherm
  • Windows 11 Pro
  • Licht in gewicht
  • Uitbreidbaar werkgeheugen

Nadelen

• Geen DisplayPort
  • Betere specs kost meer geld
  • Shared videokaart
Bol.com logo
Bol.com
6,2  / 10
Bekijken Beoordelingen

Lenovo Thinkpad

Lenovo heeft met de Thinkpad een robuuste en krachtige laptop uitgebracht, die uitermate geschikt is voor studie en de zakelijke markt. Standaard voorzien van een snelle Intel Core i5 processor en het Windows 11 Pro besturingssysteem. De verschillen tussen de modellen zitten in het werkgeheugen en de opslagcapaciteit van de SSD. Het goedkoopste model is voorzien van 16GB werkgeheugen en een SSD met een opslag van 256GB.

De Thinkpads hebben een 13 inch beeldscherm met een resolutie van 1366 x 768 en een shared videokaart. Door het compacte formaat, het lichte gewicht en de lange accuduur, zijn deze laptops prima mee te nemen en op externe locaties of onderweg te gebruiken. Een groot nadeel van de Thinkpad is dat je het werkgeheugen niet kan uitbreiden.

Voordelen

• Compact en robuust
  • Krachtig en snel
  • Intel Core i5 processor
  • Lange accuduur
  • Windows 11 Pro

Nadelen

• Geheugen niet uitbreidbaar
  • TN-paneel
  • Korte accuduur
MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10
Bekijken Beoordelingen

Lenovo IdeaPad Slim 5

In het iets hogere segment vinden we interessante laptops, zoals de Lenovo IdeaPad Slim 5. Dit ultra dunne model is licht in gewicht en makkelijk mee te nemen, terwijl je ook profiteert van een lange accuduur. Afhankelijk van de taken die je doet, gaat de laptop tot wel 6 uur mee. Ze zijn standaard uitgerust met een 15,6 inch Full HD scherm met een resolutie van 1920 x 1080 en met het Windows 11 Home besturingssysteem.

Een groot voordeel van deze modellen is dat het goedkoopste model standaard 16GB werkgeheugen heeft en beschikt over een krachtige en snelle Intel Core i7 processor. Dat maakt deze laptop geschikt om ook zwaardere taken en programma’s uit te voeren zonder dat je het merkt tijdens je werkzaamheden.

Voordelen

• Intel Core i7 processor
  • Ultra dun en licht
  • Full HD IPS beeldscherm
  • 16GB werkgeheugen
  • Sterke behuizing

Nadelen

• Windows 11 Home
Bol.com logo
Bol.com
6,2  / 10
Bekijken Beoordelingen

HP ProBook

HP ProBook’s zijn het antwoord op de Macbooks van Apple. Deze laptops zijn dus ook ultradun en hebben doorgaans de beste specificaties aan boord om zowel zakelijke klanten als studenten te bedienen. De laptop is in meerdere varianten verkrijgbaar. Daaronder een model met een Intel Core i7 processor, 8GB werkgeheugen en een SSD met een opslagcapaciteit van 256GB.

Een groot voordeel van de HP ProBook is dat er hardwarematige beveiliging aanwezig is, zodat het systeem minder vatbaar is voor aanvallen van buitenaf. In combinatie met een goede security-app kun je belangrijke bestanden en gevoelige informatie optimaal beschermen. Zelfs als je op externe locaties of onderweg werkt.

Voordelen

• Ultra dun
  • Uitstekende beveiliging
  • Intel Core i7 processor
  • Lange accuduur
  • Sterke behuizing

Nadelen

• Betere specs kost meer geld
Bol.com logo
Bol.com
6,2  / 10
Bekijken Beoordelingen

Apple Macbook Air (2023)

De Macbook Air (2023) is een van de mooiste en dunste laptops die op dit moment verkrijgbaar zijn. Het goedkoopste model is uitgerust met de revolutionaire M2-chip van Apple, die een optimale balans creëert en ervoor zorgt dat je taken soepel tegelijkertijd kunt uitvoeren. Macbooks draaien standaard op het OS-besturingssysteem en afhankelijk van het model beschik je over een SSD met een opslagcapaciteit van 256GB tot maximaal 1TB.

Ondanks dat de Macbook Air een lange accuduur garandeert en enorm licht in gewicht is, is het de vraag of het ook het beste systeem voor jou is. Dat is namelijk sterk afhankelijk van je studie en welke taken je moet uitvoeren. Het advies is om te controleren of de apps die je voor je werk nodig hebt ook compatibel zijn met het OS-besturingssysteem.

Voordelen

• Ultra dun en licht
  • Revolutionaire M2-chip
  • Sterke behuizing
  • Lange accuduur
  • Gebruiksvriendelijk besturingssysteem

Nadelen

• Niet compatibel met alle apps
  • Betere specs kost meer geld
  • Geen HDMI of DisplayPort
MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10
Bekijken Beoordelingen

Met de grootste zorg geselecteerd

Onze experts hebben de modellen die we bespreken geselecteerd op basis van de belangrijkste specificaties, prijs en gebruiksvriendelijkheid. Met dit overzicht van interessante modellen willen we je op weg helpen om straks de beste laptop voor het nieuwe school- of studiejaar aan te schaffen.

De laatste tip is om altijd een checklist te maken voordat je een nieuwe laptop aanschaft. Bepaal voor jezelf wat belangrijk is en kijk vooral naar de kracht en snelheid van de processor, het interne werkgeheugen en de opslagcapaciteit van de ingebouwde SSD. Als je veel op externe locaties werkt of vaak onderweg bent, kunnen zowel het gewicht als de behuizing van de laptop en de accuduur een belangrijke rol spelen in de keuzes die je maakt. En uiteraard speelt ook het beschikbare budget een belangrijke rol in de keuzes die je kunt maken.

Beoordeeld door onze bezoekers

De winkels en webshops die wij in dit artikel aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het aanbod is en hoe eenvoudig het was om een bestelling te plaatsen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.